Lichamelijke klachten of zelfs ziek zijn van stress?
Stress kan nare lichamelijke klachten veroorzaken. Langdurige stress kan je immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten. Dit gebeurt doordat je brein bij constant beoordeelt of er gevaar dreigt, waardoor het stressreacties in gang zet, zoals het vrijkomen van adrenaline en cortisol. Dit beschermingsmechanisme van ons brein heeft als doel ons veilig te houden. Problemen ontstaan pas wanneer stress aanhoudt en wordt getriggerd door situaties die eigenlijk niet gevaarlijk zijn. Vroeger was het nuttig dat ons brein bij het minste geluidje alert werd, maar onze omgeving is veranderd terwijl ons brein nog steeds op dezelfde manier reageert. Dus, zaken zoals een drukke agenda of een conflict met een partner kunnen dezelfde vecht-, vlucht- of bevriesreactie veroorzaken. En hoe vaker dit gebeurt, hoe meer gevoeligheid voor stress ontstaat. Langdurige stress kan namelijk de structuur van onze hersenen veranderen, wat kan leiden tot een verminderd vermogen om rationeel en emotioneel te reageren op stressvolle situaties. Bovendien kan ons brein niet goed meer inschatten of een situatie werkelijk gevaarlijk is, en onze angstreactie wordt intenser. Dit leidt tot een vicieuze cirkel waarin onze stressreactie steeds gevoeliger wordt.
Chronische stress is niet onschuldig. Helaas kan chronische stress ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Een verhoogd cortisolniveau in je lichaam kan leiden tot een verminderde productie en functie van bepaalde immuuncellen en antilichamen. Bovendien kan stress het moeilijker maken voor je lichaam om ontstekingswaarden te reguleren. Normaal gesproken heeft cortisol een ontstekingsremmend effect, maar bij chronische stress kan het juist ontstekingen bevorderen. Dit betekent dat wanneer je wordt blootgesteld aan een virus, de ontstekingsreactie van je lichaam sterker zal zijn, wat resulteert in meer en ernstigere symptomen.
De fysieke gevolgen van stress maken het moeilijker voor je lichaam om ziekteverwekkers te bestrijden en kunnen zelf een scala aan onaangename symptomen veroorzaken. Hier zijn een aantal veelvoorkomende symptomen:
- Hoofdpijn en spierpijn: Verkramping van spieren kan leiden tot hoofdpijn, nek-, schouder- en kaakpijn.
- Moeite met slapen: Stress kan de slaap verstoren, wat resulteert in vermoeidheid en een verhoogde gevoeligheid voor stress.
- Vermoeidheid: Chronische stress kan leiden tot aanhoudende vermoeidheid die niet gemakkelijk verdwijnt met rust.
- Huidproblemen: Acute en chronische stress kunnen huidproblemen veroorzaken, zoals netelroos, psoriasis, acne en andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen.
- Spijsverteringsklachten: Stress kan maagklachten, veranderingen in eetlust, en spijsverteringsproblemen zoals diarree of constipatie veroorzaken.
- Overmatig zweten: Stress kan leiden tot overmatig zweten, vooral op handpalmen, voetzolen, gezicht en oksels.
- Verhoogde hartslag en bloeddruk: Stress veroorzaakt verhoogde hartslag en bloeddruk, wat bij langdurige stress kan leiden tot blijvende verhogingen.
- Maagklachten: Stress kan maagklachten veroorzaken, zoals brandend maagzuur, misselijkheid en buikpijn.
- Veranderingen in eetlust: Sommigen ervaren een verhoogde eetlust, terwijl anderen juist minder eetlust hebben tijdens stressperiodes.
- Gebitsproblemen: Stressgerelateerd tandenknarsen en kaakklemmen kunnen leiden tot tandheelkundige problemen zoals gebitslijtage en kaakpijn.
- Concentratieproblemen: Stress kan leiden tot concentratieproblemen, vergeetachtigheid en verminderde productiviteit.
- Veranderingen in seksueel verlangen: Stress kan zowel een verhoogd als verminderd seksueel verlangen veroorzaken.
- Veranderingen in menstruatiecyclus: Bij vrouwen kan stress de menstruatiecyclus beïnvloeden, resulterend in onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan.
- Duizeligheid: Sommigen ervaren duizeligheid als gevolg van stress, mogelijk als gevolg van bloeddrukveranderingen of hyperventilatie.
- Veranderingen in stemming: Stress kan leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst en depressie.
Artsen erkennen steeds meer de cruciale rol die stress speelt bij de ontwikkeling van (chronische) ziekten. Het is van vitaal belang om gedurende je leven je stressniveaus onder controle te houden. Hoewel stress niet volledig te vermijden is en in matige hoeveelheden zelfs gezond is, is het belangrijk om actie te ondernemen als je merkt dat je te veel stress ervaart.
De werking van ons zenuwstelsel bepaalt hoe we functioneren, hoe we genezen en hoe we uit moeilijke situaties kunnen komen. Chronische ziekte ontstaat wanneer we vast komen te zitten in bepaalde patronen die uiteindelijk symptomen veroorzaken. Wanneer we te maken hebben met trauma uit het verleden, ontwikkelen we vaak onhandige patronen die zo diep geworteld raken dat ze lijken te horen bij wie we zijn. Door ons zenuwstelsel te reguleren, kunnen we deze onhandige patronen veranderen en een nieuwe realiteit creëren.
Aanraaktherapie is een middel manier om ons zenuwstelsel te reguleren en stress te verminderen. Het biedt een veilige en ontspannende omgeving waarin het lichaam en de geest tot rust kunnen komen. Tijdens een aanraaksessie kunnen emoties worden geuit en verwerkt, waardoor er ruimte ontstaat voor ontspanning en genezing. Het is een plek waar volledig kunt ontspannen, waardoor het een waardevolle aanvulling kan zijn op het verminderen van stressniveaus en het kalmeren van je zenuwstelsel.