Hechtingstrauma
Als kind hebben we liefde, aandacht en emotionele bevestiging nodig van onze ouders of verzorgers om ons veilig en geliefd te voelen. Helaas krijgt niet iedereen deze liefdevolle omgeving. Dat heeft invloed op hoe we ons als volwassenen gedragen en voelen. Als je als kind niet genoeg liefde of aandacht kreeg van je ouders, kan dat leiden tot wat we noemen "hechtingstrauma." Het betekent dat je je mogelijk niet helemaal veilig of geborgen hebt gevoeld in je jeugd. Omdat je als kind afhankelijk bent, kun je niet simpelweg weglopen of vechten tegen het gedrag van je ouders. In plaats daarvan ontwikkel je onbewust patronen (copingmechanismen) om met die situatie om te gaan, die je je verdere leven kunnen blijven beïnvloeden tenzij je heling vindt.
Er zijn drie veelvoorkomende reacties op hechtingstrauma:
-
Bevriezen (Freeze): Je kunt het gevoel hebben dat je als het ware vastzit, niet goed weet hoe je moet reageren en emotioneel verdoofd bent. Dit kan ertoe leiden dat je moeite hebt om je emoties te uiten of om jezelf toe te staan echt gelukkig te zijn.
-
Ineenstorting (Collapse): Dit betekent dat je jezelf de schuld geeft voor de situatie en jezelf als onwaardig ziet. Het kan leiden tot een laag zelfbeeld en problemen met zelfvertrouwen.
-
Grenzeloosheid (Please and appease): Je probeert anderen constant tevreden te stellen, zelfs als het ten koste gaat van je eigen behoeften. Hierdoor kun je jezelf verliezen en moeite hebben om grenzen te stellen.
Dit hechtingstrauma kan een blijvende invloed hebben op hoe je als volwassene functioneert en reageert op situaties. Het kan leiden tot problemen in relaties, op het werk, of zelfs tot uitputting of verslavingsgedrag.
PTSS
CPTSS
Oorsprong van het trauma
PTSD ontstaat als gevolg van een enkele traumatische gebeurtenis, zoals een ernstig ongeval, geweldsmisdrijf, natuurramp of oorlogstrauma.
CPTSS ontstaat als gevolg van langdurige, herhaalde traumatische gebeurtenissen over een langere periode, zoals chronisch misbruik, langdurige geweldsituaties, kindermishandeling of herhaalde emotionele verwaarlozing.
Symptomen
Symptomen van PTSD omvatten vaak herbelevingen (flashbacks, nachtmerries), vermijdingsgedrag (vermijden van herinneringen of situaties die aan het trauma doen denken), negatieve veranderingen in stemming en cognitie, en overmatige prikkelbaarheid.
CPTSS deelt veel symptomen met PTSD, maar het omvat ook specifieke symptomen gerelateerd aan langdurige traumatische ervaringen. Deze kunnen zich uiten als problemen met emotieregulatie, problemen met relaties, een negatief zelfbeeld en een diepe schaamte.
Impact op de persoon
PTSD kan ernstige ontwrichting en angst veroorzaken, maar het wordt vaak gezien als een reactie op een enkelvoudige traumatische gebeurtenis. Met de juiste behandeling kan de symptoomlast vaak verminderen.
CPTSS heeft de neiging om een diepgaandere en langdurigere impact te hebben, omdat het voortkomt uit herhaalde en langdurige traumatische ervaringen. Het kan leiden tot meer complexe en diepgewortelde emotionele en psychologische problemen.